Shhh! Vi prøver at arbejde!

Kender du det? Du sidder og koncentrerer dig, måske du har en stram deadline eller sidder med et komplekst stof, hvortil du har behov for at være uforstyrret. Så du kan holde dit skarpe fokus på opgaven foran dig.

Men! Ind fra siden vælter der en kollega, som liiige skal have svar på, om du har set hendes mail. Den mail, som du pudsigt nok havde lagt til side, fordi du er travlt optaget af andre ting. Resultatet af det hele er, at mens du sidder i dit flow af koncentration, brydes det som når et vindue splintres i tusinde stykker!

Nu skal du finde tilbage i denne koncentration du var i forud for afbrydelsen. Men det er faktisk ikke så nemt. Faktisk har forskning vist, at det kan tage helt op til 20min!

Heldigvis finder du tilbage og sidder dybt begravet i din opgave, på vej mod at nå i mål til tiden.

Men! Endnu engang bliver du forstyrret. Denne gang er der indkaldt til et hurtigt teammøde, som finder sted skråt over for din arbejdsstation. Du ikke selv en del af netop det team, men du ved lige præcis hvad der er på deres dagsorden – for de er meget højlydte og forstyrrende!

Du ved at de ikke generer dig af ond vilje, men deres møde på 30 minutter samt den tid, du skal bruge på at genfinde din koncentration, frarøver næsten en times produktiv tid.

Kan du se et mønster? Lyder det bekendt? Så er du ikke alene. Dette er hverdagen på utallige danske arbejdspladser.

Løsningen er i et stillerum

Du har nok konkluderet, at ovenstående scenarie ikke er positivt for produktiviteten, ej heller for den pågældende medarbejders psykiske velbefindende på arbejdspladsen.

Personen kan nemlig ikke nå sine daglige mål – og hvad værre er, så kan det være svært for en almindelig medarbejder at tage kasketten på og indtræde i rollen som den sure og opdragende kollega og skælde ud på de støjende folk. For hvem gider være den sure?

Netop derfor er det vigtigt, at du som leder eller mellemleder faciliterer omgivelser, hvor medarbejdere kan arbejde uforstyrret. Ideelt set kan man på arbejdspladsen opstille et stillerum, Hvor man som medarbejder kan søge hen for fordybelse.

Et stillerum er et effektivt redskab, da det tillader de særligt travle eller pressede medarbejdere at finde en god ramme, hvor de kan udføre deres arbejde.

Endnu bedre er det dog, at man etablerer nogle fælles spilleregler, så de ansatte i et stort kontormiljø ved, hvordan man skal opføre sig i forhold til støj, larm og forstyrrelser.

Mange ansatte har nemlig ikke nødvendigvis lyst til at søge ind i et stillerum, man kan blive nødt til det på grund af andre forstyrrelser.

Pointen er, at det er vigtigt at man har et arbejdsmiljø med klare retningslinjer, men også har specifikke områder hvor man kan søge hen ved særligt behov for ro. Det er godt for den enkelte, og det er godt for virksomhedens produktivitet.

0 comments on “Shhh! Vi prøver at arbejde!Add yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *