Nye hjælpsomme teknologier mod rust er i anmarch

Har du nogensinde hørt om de kemiske betegnelser for jern (Fe) og ilt (O)? Du har sikkert hørt om det på en eller anden måde, da du stadig sad på skolebænken. Det kan for eksempel have været i kemiundervisningen.

I vores hverdag kaldes den kemiske forbindelse mellem de to stoffer nemlig dette: rust.

Og rust kan blive til et stort problem, når man bruger jern eller jernholdige materialer. De her materialer kan nemlig blive angrebet af rust på grund af forbindelsen mellem metal og ilt. Denne forbindelse resulterer i, at materialet langsomt løsner sig i flager, og hele emnet svækkes. Det kan også komme til et punkt, hvor der opstår huller i emnet, fordi ilten fik lov til at trænge længere og længere ind. Rustangrebet kan blive så voldsomt, at skaden ikke kun består af enkelte huller, men at emnet faktisk knækker helt. Især det danske klima og den geografiske beliggenhed fører til en højere risiko for rust. Det er fordi vores vejr er præget af høj fugtighed og skiftende temperaturer. Det giver en grobund for rust. Derudover findes der mere salt i Danmarks vintermåneder end i andre steder i verden.

Det springende punkt er, at man handler forebyggende mod rust, så det ikke kommer så vidt.

En måde at beskytte emner og overflader lavet af jern og stål mod rust er at bruge forskellige teknologier for at forhindre at ilten når længere ind i materialet og ødelægger det. Eksempler på de her hjælpsomme teknologier er sandblæsning, metallisering, industrilakering og slyngrensning. I mange brancher er det vigtigt ikke kun at beskytte mod vind og vejr, men samtidig også sikre, at emnerne bliver renset for rust, snavs og gødeskaller. Sandblæsning såvel som slyngrensning egner sig til at fjerne alt det. Metallisering er en proces, der går ud på at tilføje et rustbeskyttende lag, og industrilakering fuldender det sidste arbejdsskridt ved at forebygge et rustangreb. Du kan læse meget mere om rustbeskyttelse her.

0 comments on “Nye hjælpsomme teknologier mod rust er i anmarchAdd yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

For Guest Posts, Advertorials, and other requests:
Please contact Mavra:
mavra@kh-online.dk


KH Online er ansvarelig for den kommercielle del af denne hjemmeside. Kontakt venligst Mavra vedrørende blogindlæg og lignende via ovenstående email.